Upclycling onze boerderij vanaf 2016

Upcycling boerderij

Sinds 2016 houden mijn man en ik ons bezig met de upcycling van onze boerderij in Drenthe. De renovatie van de boerderij uit 1926. Dit is ons grootste upcycling-project. Het is een enorme klus, maar als het af is, hebben we dan ook een prachtige werkplek.

Op deze pagina houden we jullie op de hoogte van onze vorderingen en bijzondere vondsten bij het renoveren van deze oude boerderij.

Keuken

Mijn man heeft de keuken in de boerderij afgemaakt en we zijn enorm blij met het resultaat. De tegeltjes op de wand zijn antiek en komen uit oude boerderijen in Friesland. De deuren van de kastjes zijn hergebruikte paneeldeurtjes.

Keukenkast

In de keuken is door onze ambachtelijke timmerman HB een kast gemaakt met schuifdeuren van de oude paneeldeuren die vroeger in de woonkamer waren. Na een verbouwing, waarschijnlijk in de zeventiger jaren, zijn de paneeldeuren in de oude badkamer als plafond gebruikt. Toen wij in 2019 deze badkamer sloopten troffen we ze hier aan. Deze bedstee deuren krijgen nu dus een derde leven als keukenkast. 

We vonden veel oude paneeldeuren in de boerderij die we graag hergebruiken. Maar dat is hard werken. Er zitten soms veel oude verflagen op. Maar uiteindelijk krijg je een mooie patina. 

Oude aardappelkelder

De aardappelkelder is behouden gebleven en daar zijn de treden van de oude trap passend op gemaakt en over heen gelegd. De kelder kan voortaan voor opslag van fruit dienen van de fruittuin. 

Aardappelkelder in gerestaureerde boerderij

Trap naar de zolder

Inmiddels zijn we al erg ver met de verbouwing van de boerderij. In de schuur hebben we nu een trap gebouwd naar de zolder. Ook deze is gemaakt van oude materialen die een tweede leven krijgen. Zo is de balustrade een oud schapenhek en worden takken uit een boom gebruikt als afscheiding van de trap. Hierdoor krijgt het een speelse en natuurlijke sfeer.

Achter de trap is van boven naar beneden een grote boekenkast gemaakt door de maker van de trap; onze timmerman HB.

Boekenkast achter de trap

De keuken

Verbouwing boerderij

Upcycling met tegeltjes

Met oude tegeltjes uit de kringloopwinkel maakten we een nieuw tegeltableau op de schoorsteenmantel en in de badkamer.

Lees op deze pagina meer over upcycling met tegeltjes.

Beschilderde deuren

In ons huis hebben we een oude bedstee. De deuren hebben we beschilderd met de motieven uit de Saksische schilderkunst. Op deze pagina kun je hier meer over lezen.

Bijzondere vondsten

Upcycling boerderij 2016
Aiii! Soms vindt je bij het breken zoiets. Ik vind het eigenlijk een kunstwerk…