Opening Atelier ARTak in Donderen

Upcycling boerderij: ons grootste project

Mijn man en ik kochten eind 2005 een oude boerderij (1926) in het Drentse dorp Donderen. In 2015 zijn we gestart met de renovatie, dit is ons grootste upcycling project tot nu toe. Het was een enorme klus, maar nu het af is, is het een prachtige woon- en werkplek. We hebben de boerderij op 1 april 2023 feestelijk geopend.

Op deze pagina kun je zien hoe de boerderij in de afgelopen jaren is veranderd en welke materialen we hebben (her)gebruikt.

De oorspronkelijke boerderij

Zo troffen we de boerderij aan toen we het in 2005 kochten. Hoewel het heel verouderd was, zagen we veel mogelijkheden voor deze bijzondere plek.

Verbouwing voormalige schuur

Aan de achterkant van de boerderij is een grote schuur. Hier wilden we graag een grote lichte ruimte van maken. Het is flink geïsoleerd, we hebben nieuwe ramen geplaatst en er is een nieuwe vloer ingekomen. We hebben geprobeerd om de sfeer van de oude schuur zoveel mogelijk intact te houden.

Keukenkast

We vonden veel oude paneeldeuren in de boerderij die we graag hergebruiken. Maar dat is hard werken. Er zitten soms veel oude verflagen op. Maar uiteindelijk krijg je een mooie patina. 

In de keuken is door onze ambachtelijke timmerman HB een kast gemaakt met schuifdeuren van deze oude paneeldeuren die vroeger in de woonkamer waren. Na een verbouwing, waarschijnlijk in de zeventiger jaren, zijn de paneeldeuren in de oude badkamer als plafond gebruikt. Toen wij in 2019 deze badkamer sloopten troffen we ze hier aan. Deze bedstee deuren krijgen nu dus een derde leven als keukenkast. 

Keuken (schuur)

Mijn man heeft de keuken in de voormalige schuur aan de achterkant van de boerderij afgemaakt en we zijn enorm blij met het resultaat. De tegeltjes op de wand zijn antiek en komen uit oude boerderijen in Friesland. De deuren van de kastjes zijn hergebruikte paneeldeurtjes.

Oude aardappelkelder

De aardappelkelder is behouden gebleven en daar zijn de treden van de oude trap passend op gemaakt en over heen gelegd. De kelder kan voortaan voor opslag van fruit dienen van de fruittuin. 

Aardappelkelder in gerestaureerde boerderij

Trap naar de zolder

Inmiddels zijn we al erg ver met de verbouwing van de boerderij. In de schuur hebben we nu een trap gebouwd naar de zolder. Ook deze is gemaakt van oude materialen die een tweede leven krijgen. Zo is de balustrade een oud schapenhek en worden takken uit een boom gebruikt als afscheiding van de trap. Hierdoor krijgt het een speelse en natuurlijke sfeer.

Achter de trap is van boven naar beneden een grote boekenkast gemaakt door de maker van de trap; onze timmerman HB.

Boekenkast achter de trap

De keuken (in het voorhuis)

Upcycling met tegeltjes

Met oude tegeltjes uit de kringloopwinkel maakten we een nieuw tegeltableau op de schoorsteenmantel en in de badkamer.

Lees op deze pagina meer over upcycling met tegeltjes.

Beschilderde deuren

In ons huis hebben we een oude bedstee. De deuren hebben we beschilderd met de motieven uit de Saksische schilderkunst. Op deze pagina kun je hier meer over lezen.

Bijzondere vondsten

Upcycling boerderij 2016
Aiii! Soms vindt je bij het breken zoiets. Ik vind het eigenlijk een kunstwerk…