Upcycling

We maken ons best zorgen over ons consumptiegedrag, de overproductie met als gevolg de hoeveelheden afgedankte spullen en afval. En natuurlijk zijn we bezorgd over de gevolgen hiervan voor onze planeet.

Daarom probeert ARTak minder nieuwe spullen te kopen en gebruiken we afgedankte spullen of verpakkingen als basis voor een nieuw product. Dit noemen we upcycling.

Vaak demonteren we verschillende voorwerpen en kijken we hoe we het anders kunnen maken zodat het opnieuw van waarde wordt. Denk bijvoorbeeld de afgedankte tegeltjes uit de kringloopwinkel. Afzonderlijk zijn ze niet zo interessant, maar als je ze combineert op vorm en kleur door er een tableau van te maken, krijgt het een nieuwe betekenis.

Ook tetrapakken (waar o.a. melk of frisdrank in zit) kunnen nog een tweede leven hebben als vaas of jurk. Een hele klus was de jurk gemaakt van snoeppapiertjes. Of bijvoorbeeld een kast uit oude fruitkisten.

Op dit moment zijn mijn man en ik bezig met ons grootste upcyclingproject tot nu toe: we verbouwen een oude boerderij en hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van tweedehands producten.

Op deze pagina kun je voorbeelden bekijken van upcycling.