Upcycling

Deze pagina is bedoeld als inspiratie voor upcycling. Je kunt het zo gek niet bedenken of spullen kunnen hergebruikt worden. En natuurlijk maken we ons ook wel zorgen over de gevolgen van overproductie voor onze planeet.

Wat is upcycling?

Upcycling is een prachtige manier om nieuwe en unieke (gebruiks)voorwerpen te maken van afval, afgedankte spullen en basismaterialen. Door het doel en uiterlijk van deze spullen te veranderen, krijgen ze een nieuw leven.

Daarom probeert ARTak minder nieuwe spullen te kopen en gebruiken we afgedankte spullen of verpakkingen als basis voor een nieuw product. Het hergebruiken van spullen en er iets nieuws van maken noemen we upcycling.

Vaak demonteren we verschillende voorwerpen en kijken we hoe we het anders kunnen maken zodat het opnieuw van waarde wordt. Denk bijvoorbeeld de afgedankte tegeltjes uit de kringloopwinkel. Afzonderlijk zijn ze niet zo interessant, maar als je ze combineert op vorm en kleur door er een tableau van te maken, krijgt het een nieuwe betekenis.

Upcycling voorbeelden

Ook tetrapakken (waar o.a. melk of frisdrank in zit) kunnen nog een tweede leven hebben als vaas of jurk. Een hele klus was deze jurk gemaakt van snoeppapiertjes. Ook maakten we een kast uit oude fruitkisten, die het goed doet in ieder interieur.

De afgelopen jaren zijn mijn man en ik bezig geweest met ons grootste upcyclingproject tot nu toe: het verbouwen van een oude boerderij. Hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van tweedehands producten.

Op deze pagina kun je voorbeelden bekijken van upcycling.