Tekeningen op schapenvacht - ARTak 2020

Workshop vilten

In de zomer vilt ik de vachten van geschoren schapen. Op de achterkant van de schapenvacht maak ik tekeningen. Op deze pagina kun je wat voorbeelden zien.

Over de schapenvacht

Schapen worden ieder voorjaar geschoren zodat ze in de zomer niet zo’n dikke vacht hebben en even verlost zijn van mogelijke ‘beestjes’ of ander ongemak. Ik kan me goed voorstellen dat de schapen van de natte wollen vacht ook moe worden bij het dragen.

Na het scheren groeit de vacht gewoon weer aan en na een aantal maanden zit het schaap weer volop in de wol.

Mensen gebruiken deze geschoren wol om kleden mee te vachten of om wollen draden mee te spinnen. Het is voor heel veel dingen geschikt. Wol is verkoelend in de zomer en verwarmt in de winter; het is zelfs geschikt als isolatiemateriaal.

Schapenvacht vilten

Het is veel werk om van een schapenvacht een kleed te vilten en daarom wordt het steeds minder vaak gedaan. Vooral het wassen van de wol is veel werk en ook het vilten zelf is ook een zwaar karwij. Maar als de gevilte vachten klaar zijn gaan ze jaren mee en kunnen ze op wolwas worden gewassen.

Vooral huisdieren genieten bij ons thuis volop van een wollen kleedje maar ook als dekje op stoelen of als vloerkleed is het heerlijk een wollen vacht neer te leggen. De vachten met een tekening zijn mooi om te zien en worden ook wel opgehangen als schilderij aan de muur. 

Tekeningen op schapenvacht

Als de vachten klaar zijn, dan maak ik er tekeningen op. Zo is elke vacht uniek.

De tekeningen op schapenvacht op de foto’s hierboven zijn gemaakt in 2019, 2020 en 2022. De vachten zijn verkcoht.

Leer zelf vachten

Wil je zelf leren vachten? Ik kan het je leren! Je bent een halve dag nodig en het moet droog zijn. Neem contact op voor meer informatie over lessen & workshops of om een afspraak te maken.

Zo maak je een tekening op een vilten schapenvacht.
Zo maak je een tekening op een vilten schapenvacht.

Met dank aan Ine van den Heuvel en Marie Geerts voor de mooie vachten van Drentse schapen.